Jak již jejich samotný název napovídá, okurky nakládačky jsou pěstovány hlavně za tím účelem, aby mohly být později zavařeny. Chcete si dopřát tuto pochoutku z vlastní zahrádky? V tom případě se vám jistě hodí několik užitečných rad, s jejichž pomocí můžete dosáhnout maximální úrody.
Odrůda okurek by měla být volena podle charakteru stanoviště
Okurek nakládaček existuje řada druhů, a proto je třeba věnovat pozornost již jejich výběru. Zvážit je přitom nutné polohu zahrady. Do teplých oblastí se hodí jemnoostné odrůdy, kdežto chladnější polohy si žádají spíše některou z odrůd hruboostných hybridů. Vždy by však měly být okurky pěstovány na světlém místě s dostatkem vláhy a v závětří.
Příprava záhonu nebo pařeniště
V současnosti je ideální doba k přípravě pěstební plochy. Ze záhonu nebo pařeniště je třeba vybrat všechnu ornici a jako základ si nachystat nasekanou trávu smíchanou s listím a hnojem. Ta se umístí do spodní části záhonu, pak se přidá kompost a vše se zakryje ornicí. Po dvou až třech týdnech nutných ke slehnutí se sem můžou sázet sazenice.
Výsadba sazenic
Sadba nakládaček může být předpěstována doma v plastových kelímcích, když se doporučuje do jednoho hnízda zaset dvě až tři semena. Vývin sazenic trvá zhruba dvacet dní a pak je vhodné je přemístit do výše uvedeným způsobem připraveného záhonu nebo pařeniště. Nakládačky by měly být poměrně hodně zalévány, ale vždy ráno a nejlépe podmokem, aby se co nejkratší dobu na okurkách držela vlhkost. Když je zemina pravidelně vlhká, okurky nehořknou a budou chutné, i když přerostou.
Okurky nakládačky a jejich škůdci
Úspěšné pěstování okurek závisí nejen na tom, aby měly dostatek tepla, světla a živin, ale stejně tak je nezbytností ochránit je proti chorobám. U okurek se jedná hlavně o plíseň okurkovou, které se je možné zbavit postřikem s obsahem mědi, když ochranná lhůta je týden. Protože plísně obvykle útočí až ve druhé polovině vegetace, záchrana rostlin již často není potřeba. Proti sviluškám výborně působí domácí olejový postřik v poměru 5 l teplé vody, 50 ml oleje a tří prášků do pečiva.
Komentáře