Vypěstovali jste si zásobu mrkve ze zahrádky nebo vás někdo obdaroval domácí úrodou a přemýšlíte, jak nejlépe ji zužitkovat? To je dobře, mrkev je jedna z nejzdravějších druhů zeleniny, obsahuje například vitamin A, vitamin K, draslík nebo vitamin B6 a hodí se do spousty pokrmů studené i teplé kuchyně. Pokud ale nemáte v plánu upéct obrovský mrkvový dort, nejspíš ji chcete vhodně skladovat tak, aby vydržela co nejdéle. Poradíme vám, jak na to.
Skladování v místnosti
Pokud máte sklep nebo jiný chladný pokoj, nemusíte nutně dávat mrkev do lednice. Stačí dodržet pár pravidel: krabice, ve které mrkev uchováváte musí být z omyvatelného materiálu, například plastová. Nebo to může být i přihrádka ze dřeva, ideálně ale s dírami, která je dobře odvětraná. Určitě nenechávejte plody v igelitovém pytlíku, v těch se udržuje vlhko a zelenina rychle plesniví. Další možnost je uchovávání v písku, kdy jím naplníte pytle nebo dřevěné bedýnky a vytvoříte mrkvím podobné prostředí, jako ve kterém vyrostly.
Skladování v lednici
Trik na uchování v lednici je v tom, že se u mrkve udržuje vlhkost nahoře a plíseň dole. Jak toho dosáhnout?
- Na uchování vyberte jen čerstvé kusy bez plísně, které se ještě nezačaly zcvrkávat a odstraňte listy
- Dobře mrkve omyjte a dávejte pozor, abyste je při mytí neporušili
- Uložte je do speciálních pytlíků se zavíráním, kam nemůže vzduch, do skleněných sklenic nebo dóz s víkem
- Uchovávejte v lednici do 3 měsíců
Skladování v láku
Nejtrvanlivější způsob uchování mrkví je udělat z ní nakládačky, vydrží pak roky. Zavařené sklenice můžou v klidu čekat na otevření ve špajzu nebo v tmavé místnosti při pokojové teplotě, po otevření je přesuňte do lednice, kde ještě vydrží pár týdnů.
Komentáře