Zeleninové zahrady

Jak na skladování mrkve

0
skladování mrkve
Zkuste podčlánkovou inzerci

Vypěstovali jste si zásobu mrkve ze zahrádky nebo vás někdo obdaroval domácí úrodou a přemýšlíte, jak nejlépe ji zužitkovat? To je dobře, mrkev je jedna z nejzdravějších druhů zeleniny, obsahuje například vitamin A, vitamin K, draslík nebo vitamin B6 a hodí se do spousty pokrmů studené i teplé kuchyně. Pokud ale nemáte v plánu upéct obrovský mrkvový dort, nejspíš ji chcete vhodně skladovat tak, aby vydržela co nejdéle. Poradíme vám, jak na to.

Skladování v místnosti

Pokud máte sklep nebo jiný chladný pokoj, nemusíte nutně dávat mrkev do lednice. Stačí dodržet pár pravidel: krabice, ve které mrkev uchováváte musí být z omyvatelného materiálu, například plastová. Nebo to může být i přihrádka ze dřeva, ideálně ale s dírami, která je dobře odvětraná. Určitě nenechávejte plody v igelitovém pytlíku, v těch se udržuje vlhko a zelenina rychle plesniví. Další možnost je uchovávání v písku, kdy jím naplníte pytle nebo dřevěné bedýnky a vytvoříte mrkvím podobné prostředí, jako ve kterém vyrostly.

Skladování v lednici

Trik na uchování v lednici je v tom, že se u mrkve udržuje vlhkost nahoře a plíseň dole. Jak toho dosáhnout?

  1. Na uchování vyberte jen čerstvé kusy bez plísně, které se ještě nezačaly zcvrkávat a odstraňte listy
  2. Dobře mrkve omyjte a dávejte pozor, abyste je při mytí neporušili
  3. Uložte je do speciálních pytlíků se zavíráním, kam nemůže vzduch, do skleněných sklenic nebo dóz s víkem
  4. Uchovávejte v lednici do 3 měsíců

Skladování v láku

Nejtrvanlivější způsob uchování mrkví je udělat z ní nakládačky, vydrží pak roky. Zavařené sklenice můžou v klidu čekat na otevření ve špajzu nebo v tmavé místnosti při pokojové teplotě, po otevření je přesuňte do lednice, kde ještě vydrží pár týdnů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

You may also like

Komentáře

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *