Srstka obecná, kterou zná většina lidí pod označením angrešt, dokáže potěšit chuťové pohárky. Zasyrova z keře je jistě nejchutnější a nejzdravější, pokud se ale urodí, je nutné uvažovat i o možnostech jeho dalšího využití. Jakým způsobem je možné angrešt zpracovat a současně zachovat jeho zdraví prospěšné vlastnosti?
V zimě osladí život angreštová zavařenina
Vítanou možnost zpracování angreštu představuje výroba zavařeniny. Zde je třeba nejprve natrhaný angrešt zbavit stopek a bubáků a omyté kuličky rozkrájet na poloviny. 700 gramů angreštu se následně zasype cukrem, přidá se skořice a osm hřebíčků. Za stálého míchání se potom angrešt pět minut mírně povaří. Tento horký obsah se následně naleje do zavařovacích sklenic, jež se po vychladnutí uskladní. Pochoutka na zimu je rázem hotová!
Medový angreštový koláč ocení každý labužník
Pošmáknout si na angreštu je ovšem možné již nyní! Kdo by neměl chuť na výborný medový koláč s angreštem? K přípravě těsta je třeba 180 g pšeničné celozrnné mouky, 200 g zakysané smetany, 2 vejce, 50 g medu a 300 g angreštu, drobenka sestává z 50 g másla, 100 g ovesných vloček a 80 g třtinového cukru. V prvním kroku rozžhavte troubu na 175º, vajíčka je nutné rozdělit na žloutky a bílky. Žloutky se společně s medem vloží do mísy a promíchají se. Postupně se sem přidává po lžicích mouka a smetana. Když je těsto hotové, vmíchá se do něj rovněž vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Posléze se těsto nalije do vymazané formy a navrch se podle vkusu rozloží očištěný angrešt. Připravený koláč se pak posype drobenkou připravenou z výše jmenovaných ingrediencí. Hotový koláč se pak nechá v troubě asi 20-25 minut péct. Uvidíte, že vám nejen vaše ratolesti budou chtít utrhnout ruce!
Osvěžujícím angreštovým kompotem nikdo nepohrdne
Angrešt je pochopitelně možné zpracovat i celou řadou odlišných způsobů. On ani obyčejný angreštový kompot, kdy k přípravě stačí roztok z 1 litru vody a 500 gramů cukru, jímž se teplým přelévají angreštové kuličky, a po uzavření se steriluje 20 minut při teplotě 80 ºC, není rozhodně k zahození.
Komentáře